Ondernemen en Corona

In deze turbulente tijd doen wij natuurlijk ons best om ondernemers zo goed mogelijk te helpen. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van alle coronaregelingen en bij welke instanties u het beste terecht kunt. Wilt u persoonlijk advies of heeft u vragen waarbij wij u kunnen ondersteunen laat het ons dan weten. Onze accountmanagers en partnerorganisaties helpen u graag op weg.

Naar aanleiding van de persconferentie op 26 november jl. heeft het kabinet besloten om het aangekondigde steunpakket aan te passen en uit te breiden. Zo komt de NOW terug in het steunpakket en wordt de eerder aangekondigde TVL verder verruimd. Ook zijn er aanpassingen gedaan in de voorwaarden voor uitgestelde betaling van belastingen. De laatste update en korte uitleg hierover vindt u op de site van Ynbusiness. Kijk voor de meest actuele informatie over de regelingen op deze website van de rijksoverheid.

December Ondersteuningspakket

Ter ondersteuning van lokale detailhandel en horecaondernemers én om het veilig winkelen voor bezoekers te organiseren is er een gemeentelijk December Ondersteuningspakket samengesteld. Dit pakket is een combinatie van bevordering van bezoekerspreiding en marketingcampagnes gericht op consumenten met de boodschap om veilig lokaal (online) te kopen.

Het December Ondersteuningspakket bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Verlenging vergunning terrasboten tot en met december 2022
  • Verlenging tijdelijke terrasuitbreiding tot 1 april 2022
  • Gratis parkeren in de ochtend bij parkeergarages in december (vanaf 2 dec)
  • Koop Lokaal campagne
  • Gratis digitale veiligheidscheck voor websites/webshop

Kijk voor meer algemene informatie over het Coronavirus op de gemeentelijke pagina Coronavirus (COVID-19).

Steun voor ondernemers

Tijdelijke financiële maatregelen Rijksoverheid

Het kabinet wil werkgevers en werkenden helpen om door deze moeilijke tijd heen te komen. Het doel hiervan is om naast de gezondheid ook banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Voor werkgevers en (zelfstandig) ondernemers is er daarom een breed steunpakket met financiële regelingen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u de meest actuele informatie over de regelingen.

Regelingen van toepassing op uw bedrijf

De Kamer van Koophandel (KVK) en werkgeversorganisatie VNO-NCW/MKB Nederland hebben een regelingencheck ontworpen. Daarmee kunt u zien voor welke regelingen u in aanmerking komt:
•    KVK Corona regelingencheck
•    Corona calculator van VNO-NCW/MKB Nederland

Liever een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met de specialisten van Ynbusiness. Zij maken u graag wegwijs in de diverse regelingen die er momenteel zijn.

Maatregelen provincie Fryslân

Provincie Fryslân treft als gevolg van de maatregelen van de regering zelf ook maatregelen om organisaties in de provincie te helpen in deze crisistijd. Kijk op de website van provincie Fryslân voor de meest actuele informatie.

Bedrijf in zwaar weer

Wordt uw bedrijf hard getroffen door de coronacrisis? De adviseurs van KVK informeren ondernemers over alle actuele maatregelen en regelingen en helpen met een stappenplan op maat. Bel hiervoor met het KVK coronaloket op: 0800-2117. De KVK heeft ook een speciale KVK Zwaar weer Routewijzer gemaakt om een beeld te geven van mogelijke opties. Invullen is geheel anoniem.

Heroriëntatie ondernemerschap

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers te maken met inkomensverlies. Veel zelfstandig ondernemers denken in deze tijd na over hun toekomst. Het kabinet ondersteunt zelfstandig ondernemers waar nodig om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Een toekomst als zelfstandig ondernemer of als werknemer in loondienst. De komende tijd wordt uitgewerkt hoe deze ondersteuning het beste kan worden gefaciliteerd. Kijk voor meer informatie op de website van BZF.

Schuldhulpverlening voor ondernemers

Er zijn veel ondernemers die op dit moment niet genoeg geld met hun bedrijf verdienen. Zijn uw inkomsten uit het bedrijf sterk gedaald door het Corona-virus of zat uw bedrijf daarvoor ook in de problemen? Wacht niet langer en neem contact op met BZF. Zij zullen samen met u op zoek gaan naar de beste oplossing. Kijk voor meer informatie op de website van BZF.

Business boost

De Business Boost heeft als doel om het MKB sterker uit de Covid-19 crisis te laten komen. Ondernemingen worden gekoppeld aan een netwerk van adviseurs voor een ‘kennisboost’. Dit alles om tot een toekomstbestendig businessmodel te komen. Het gaat om een kortstondig en intensief traject van een aantal sessies met een multidisciplinair specialisten team. Kijk voor meer informatie op de website van de Business Boost.

Maatregelen gemeente Leeuwarden

Pakket aan maatregelen gemeente Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden heeft de gevolgen voor de ondernemers door de coronacrisis op verschillende manieren aangepakt. We gaan nu aan de slag met de compensatiemiddelen die we hiervoor van het Rijk krijgen. Op woensdag 28 april 2021 heeft de gemeenteraad van Leeuwarden unaniem het voorstel van het college overgenomen om het coronasteunpakket voor de samenleving in Leeuwarden in te zetten.

Investeren en faciliteren
De gemeente investeert in de randvoorwaarden voor ondernemers om het ondernemersklimaat en de aantrekkelijkheid voor gasten naar Leeuwarden zo groot mogelijk te maken.

Investeren doen we door middel van een aantal concrete projecten. Zo gaan we de binnenstad aantrekkelijk en toekomstbestendig maken door middel van meer kunst, cultuur en vergroening. Ook wordt er een marketingcampagne voorbereid om meer bezoekers naar Leeuwarden te trekken. Daarnaast gaan we inzetten op acquisitie van zakelijke congressen om op die manier meer zakelijke toeristen aan te trekken. Tot slot investeren we als gemeente in bij- en omscholing van werknemers, zodat er straks voldoende beschikbaar personeel is.

Faciliteren doen we door ervoor te zorgen dat u als ondernemer ook in deze tijd zo optimaal mogelijk uw bedrijf kunt leiden. De gemeente verlengt een aantal bestaande tegemoetkomingen of stelt deze opnieuw in. Het gaat hierbij om:

1.Tijdelijke (uitbreiding) terrassen tot 1 januari 2022
De regeling voor het uitbreiden van tijdelijke terrassen is inmiddels verlengd tot 1 januari 2022. Daarbij moet u wel rekening houden met de richtlijnen van het RIVM en de spelregels van de gemeente Leeuwarden.

2. Niet heffen precario terrassen
In 2020 is het precario voor terrassen tijdelijk gehalveerd. Gemeente Leeuwarden heft in 2021 geen precario voor terrassen.

3. Verkopen van eten en drinken
De Algemene Plaatselijke Verordening is versoepeld. Deze verruiming geldt expliciet onder de voorwaarde dat er geen alcohol wordt verkocht. Zo kan de horeca meer omzet genereren. Hoe de versoepeling er precies uit gaat zien, onderzoeken we nog.

4. Uitbreiding uitstallingen in 2021
In 2021 is het toegestaan een tijdelijke uitbreiding van zitplaatsen (geen terrassen) te hebben. Zo kunnen ondernemers wachtende klanten opvangen. Dat kan natuurlijk alleen als de coronamaatregelen worden opgevolgd en als de rest van het verkeer niet wordt gehinderd.

5. Kwijtschelding van leges voor evenementen
Gemeente heft geen leges over evenementen.

 

Economisch Innovatiefonds

Heeft u een lening of garantstelling in de vorm van het Economische Innovatiefonds, dan zijn er mogelijkheden tot het opschorten van de aflossingsverplichtingen. Neem hiervoor contact op met uw contactpersoon op de afdeling Economische Zaken. Per specifiek geval gaat de gemeente maatwerk leveren.

Snellere betalingen aan leveranciers

De gemeente betaalt facturen van haar leveranciers versneld.

Overige maatregelen

Naast de lokale maatregelen van gemeente Leeuwarden zijn er ook nog de regelingen van het Rijk en de provincie. Op onze website maken wij u wegwijs en verwijzen wij u door naar de instanties waar u het beste terecht kunt. Heeft u vragen, ideeën of problemen? Neem dan contact op met onze accountmanagers of partnerorganisaties. Wij staan voor u klaar en helpen u graag!

Vragen en advies

Als ondernemer kunt u bij verschillende partijen terecht voor vragen en advies. We noemen hierbij de belangrijkste:

Team Economische Zaken

Voor al uw vragen staan de accountmanagers van team Economische Zaken graag voor u klaar. Helaas kunnen we niet altijd helpen, maar wij doen ook in deze turbulente tijd ons best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Zo kijken wij bijvoorbeeld graag samen met u bij welke instanties u het beste terecht kunt. Neem contact op met uw accountmanager, bel de gemeente 14058 of stuur een e-mail naar: economischezaken@leeuwarden.nl

Kamer van Koophandel 

Voor vragen kunt u als ondernemer contact opnemen met het Kamer van Koophandel Coronaloket. Dit kan door te bellen naar 0800-2117. De specialisten die via deze weg bereikbaar zijn, kunnen helpen bij vragen over regelingen, vertellen hoe te handelen en aanbevolen maatregelen toelichten. U kunt zich via de website ook aanmelden voor de dagelijke nieuwsbrief met daarin updates en veel gestelde vragen.

Bureau Zelfstandigen Fryslân 

Bent u zelfstandige, dan kunt u voor vragen het beste contact opnemen met Bureau Zelfstandigen Fryslân.

Ynbusiness

Ynbusiness is er om de Friese ondernemer verder op weg te helpen tijdens én na de Corona crisis. De medewerkers kunnen u helpen bij het zoeken naar de juiste oplossing voor financieringsproblemen en kunnen u doorverwijzen naar de uitvoerende partij van een bepaalde regeling. Kijk op de website, bel 058-7600500 of stuur een e-mail naar info@ynbusiness.nl

Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een algemeen telefoonnummer opengesteld voor alle vragen rondom het Coronavirus: 0800-1351.

De Rijksoverheid heeft een algemeen telefoonnummer opengesteld voor alle vragen rondom het Coronavirus: 0800-1351.

Nieuwsbrieven

Hieronder vindt u een overzicht van de economische nieuwsbrieven (met betrekking tot corona) die zijn verzonden. Deze worden mede mogelijk gemaakt door het georganiseerde bedrijfsleven: koepelvereniging Federatie058 en de overige ondernemersverenigingen.

Wilt u de nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier om u aan te melden.

contact
Heb je vragen? Neem gerust contact op

Ondernemers

waarmee kunnen wij u helpen?
Toon alle contactpersonen