Ondernemen en Corona

In deze turbulente tijd doen wij natuurlijk ons best om ondernemers zo goed mogelijk te helpen. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van alle coronaregelingen en bij welke instanties u het beste terecht kunt. Wilt u persoonlijk advies of heeft u vragen waarbij wij u kunnen ondersteunen laat het ons dan weten. Onze accountmanagers en partnerorganisaties helpen u graag op weg.

Het kabinet heeft het economisch steunpakket voor het vierde kwartaal van 2021 om werkenden en ondernemers extra ondersteuning en zekerheid te bieden verruimd.

Zo gaat het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven van 80% naar 90%. Ook komen ondernemers het vierde kwartaal in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten bij 20% omzetverlies in plaats van bij 30%. Voor de verruiming van het steunpakket trekt het kabinet 590 miljoen euro extra uit.

Actuele informatie over de regelingen is de vinden op de website van de rijksoverheid.

Horeca en detailhandel

Voor zelfstandige ondernemers komt er ook iets meer lucht. In de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) staat dat zelfstandig ondernemers de lening vanaf 1 januari 2022 moeten beginnen met aflossen. Door de verscherpte maatregelen is dat voor veel zelfstandig ondernemers moeilijk. De start van de verplichte aflossing begint daarom een half jaar later, dus op 1 juli 2022. Dit uitstel geldt voor alle Tozo-leningen, ongeacht het moment van verstrekking.

Daarnaast wordt de looptijd voor alle Tozo-leningen met één jaar verlengd van 5 jaar tot 6 jaar.
Voor vragen en meer informatie kunt u terecht bij Bureau Zelfstandigen Fryslân.

Subsidieregeling evenementen

Organisatoren van evenementen kunnen tijdelijk aanspraak maken op een subsidieregeling coronaschade evenementen. Met behulp van deze regeling kunnen organisatoren, die te maken hebben met nadelige financiële consequenties als gevolg van de geldende corona- en veiligheidsmaatregelen, wellicht ondersteuning krijgen via de gemeente Leeuwarden. Tot en met 31 december 2022 is de regeling aan te vragen. Voor de mogelijkheden en meer informatie kunt u terecht op de website van gemeente Leeuwarden.

Kijk voor meer algemene informatie over het Coronavirus op de gemeentelijke pagina Coronavirus (COVID-19).

Steun voor ondernemers

Tijdelijke financiële maatregelen Rijksoverheid

Het kabinet wil werkgevers en werkenden helpen om door deze moeilijke tijd heen te komen. Het doel hiervan is om naast de gezondheid ook banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Voor werkgevers en (zelfstandig) ondernemers is er daarom een breed steunpakket met financiële regelingen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u de meest actuele informatie over de regelingen.

Regelingen van toepassing op uw bedrijf

De Kamer van Koophandel (KVK) en werkgeversorganisatie VNO-NCW/MKB Nederland hebben een regelingencheck ontworpen. Daarmee kunt u zien voor welke regelingen u in aanmerking komt:
•    KVK Corona regelingencheck
•    Corona calculator van VNO-NCW/MKB Nederland

Liever een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met de specialisten van Ynbusiness. Zij maken u graag wegwijs in de diverse regelingen die er momenteel zijn.

Maatregelen provincie Fryslân

Provincie Fryslân treft als gevolg van de maatregelen van de regering zelf ook maatregelen om organisaties in de provincie te helpen in deze crisistijd. Kijk op de website van provincie Fryslân voor de meest actuele informatie.

Bedrijf in zwaar weer

Wordt uw bedrijf hard getroffen door de coronacrisis? De adviseurs van KVK informeren ondernemers over alle actuele maatregelen en regelingen en helpen met een stappenplan op maat. Bel hiervoor met het KVK coronaloket op: 0800-2117. De KVK heeft ook een speciale KVK Zwaar weer Routewijzer gemaakt om een beeld te geven van mogelijke opties. Invullen is geheel anoniem.

Heroriëntatie ondernemerschap

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers te maken met inkomensverlies. Veel zelfstandig ondernemers denken in deze tijd na over hun toekomst. Het kabinet ondersteunt zelfstandig ondernemers waar nodig om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Een toekomst als zelfstandig ondernemer of als werknemer in loondienst. De komende tijd wordt uitgewerkt hoe deze ondersteuning het beste kan worden gefaciliteerd. Kijk voor meer informatie op de website van BZF.

Schuldhulpverlening voor ondernemers

Er zijn veel ondernemers die op dit moment niet genoeg geld met hun bedrijf verdienen. Zijn uw inkomsten uit het bedrijf sterk gedaald door het Corona-virus of zat uw bedrijf daarvoor ook in de problemen? Wacht niet langer en neem contact op met BZF. Zij zullen samen met u op zoek gaan naar de beste oplossing. Kijk voor meer informatie op de website van BZF.

Business boost

De Business Boost heeft als doel om het MKB sterker uit de Covid-19 crisis te laten komen. Ondernemingen worden gekoppeld aan een netwerk van adviseurs voor een ‘kennisboost’. Dit alles om tot een toekomstbestendig businessmodel te komen. Het gaat om een kortstondig en intensief traject van een aantal sessies met een multidisciplinair specialisten team. Kijk voor meer informatie op de website van de Business Boost.

Maatregelen gemeente Leeuwarden

Pakket aan maatregelen gemeente Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden heeft de gevolgen voor de ondernemers door de coronacrisis op verschillende manieren aangepakt. We gaan aan de slag met de compensatiemiddelen die we hiervoor van het Rijk krijgen. Op woensdag 28 april 2021 heeft de gemeenteraad van Leeuwarden unaniem het voorstel van het college overgenomen om het coronasteunpakket voor de samenleving in Leeuwarden in te zetten.

Investeren en faciliteren
De gemeente investeert in de randvoorwaarden voor ondernemers om het ondernemersklimaat en de aantrekkelijkheid voor gasten naar Leeuwarden zo groot mogelijk te maken.

Investeren doen we door middel van een aantal concrete projecten. Zo gaan we de binnenstad aantrekkelijk en toekomstbestendig maken door middel van meer kunst, cultuur en vergroening. Ook werken we aan een marketingcampagne om meer bezoekers naar Leeuwarden te trekken. Daarnaast gaan we inzetten op acquisitie van zakelijke congressen om op die manier meer zakelijke toeristen aan te trekken. Tot slot investeren we als gemeente in bij- en omscholing van werknemers, zodat er straks voldoende beschikbaar personeel is.

Faciliteren doen we door ervoor te zorgen dat u als ondernemer ook in deze tijd zo optimaal mogelijk uw bedrijf kunt leiden. De gemeente verlengt een aantal bestaande tegemoetkomingen of stelt deze opnieuw in. Het gaat hierbij om:

1.Tijdelijke (uitbreiding) terrassen tot 1 januari 2023
De regeling voor het uitbreiden van tijdelijke terrassen waaronder ook terrasboten is verlengd tot 1 januari 2023. Daarbij moet u wel rekening houden met de richtlijnen van het RIVM en de spelregels van de gemeente Leeuwarden. Aanvragen van deze tijdelijke uitbreiding doet u hier.

2. Niet heffen precario terrassen
In 2020 is het precario voor terrassen tijdelijk gehalveerd. Gemeente Leeuwarden heft in 2021 geen precario voor terrassen.

Op dinsdag 15 februari 2022 heeft het college van B&W een positief besluit genomen over het inzetten van een coronasteunpakket voor inwoners, instellingen en ondernemers voor 2022. De nieuwe gemeenteraad moet op 8 maart over dit pakket nog een definitief besluit nemen. Wanneer het pakket wordt goedgekeurd door de raad betekent dit voor horecaondernemers en evenementenorganisatoren het volgende:

De precariobelasting en de leges voor terrassen en evenementen worden in het jaar 2022 niet geheven. Vooruitlopend op het besluit wordt er, zoals normaliter gebruikelijk is, in februari 2022 vooralsnog geen precariobelasting terrassen opgelegd.

3. Verkopen van eten en drinken
De Algemene Plaatselijke Verordening is versoepeld. Deze verruiming geldt expliciet onder de voorwaarde dat er geen alcohol wordt verkocht. Zo kan de horeca meer omzet genereren.

4. Uitbreiding uitstallingen in 2021
In 2021 is het toegestaan een tijdelijke uitbreiding van zitplaatsen (geen terrassen) te hebben. Zo kunnen ondernemers wachtende klanten opvangen. Dat kan natuurlijk alleen als de coronamaatregelen worden opgevolgd en als de rest van het verkeer niet wordt gehinderd.

5. Kwijtschelding van leges voor evenementen
Gemeente heft geen leges over evenementen.

 

Economisch Innovatiefonds

Heeft u een lening of garantstelling in de vorm van het Economische Innovatiefonds, dan zijn er mogelijkheden tot het opschorten van de aflossingsverplichtingen. Neem hiervoor contact op met uw contactpersoon op de afdeling Economische Zaken. Per specifiek geval gaat de gemeente maatwerk leveren.

Snellere betalingen aan leveranciers

De gemeente betaalt facturen van haar leveranciers versneld.

Overige maatregelen

Naast de lokale maatregelen van gemeente Leeuwarden zijn er ook nog de regelingen van het Rijk en de provincie. Op onze website maken wij u wegwijs en verwijzen wij u door naar de instanties waar u het beste terecht kunt. Heeft u vragen, ideeën of problemen? Neem dan contact op met onze accountmanagers of partnerorganisaties. Wij staan voor u klaar en helpen u graag!

Vragen en advies

Als ondernemer kunt u bij verschillende partijen terecht voor vragen en advies. We noemen hierbij de belangrijkste:

Team Economische Zaken

Voor al uw vragen staan de accountmanagers van team Economische Zaken graag voor u klaar. Helaas kunnen we niet altijd helpen, maar wij doen ook in deze turbulente tijd ons best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Zo kijken wij bijvoorbeeld graag samen met u bij welke instanties u het beste terecht kunt. Neem contact op met uw accountmanager, bel de gemeente 14058 of stuur een e-mail naar: economischezaken@leeuwarden.nl

Kamer van Koophandel 

Voor vragen kunt u als ondernemer contact opnemen met het Kamer van Koophandel Coronaloket. Dit kan door te bellen naar 0800-2117. De specialisten die via deze weg bereikbaar zijn, kunnen helpen bij vragen over regelingen, vertellen hoe te handelen en aanbevolen maatregelen toelichten. U kunt zich via de website ook aanmelden voor de dagelijke nieuwsbrief met daarin updates en veel gestelde vragen.

Bureau Zelfstandigen Fryslân 

Bent u zelfstandige, dan kunt u voor vragen het beste contact opnemen met Bureau Zelfstandigen Fryslân.

Ynbusiness

Ynbusiness is er om de Friese ondernemer verder op weg te helpen tijdens én na de Corona crisis. De medewerkers kunnen u helpen bij het zoeken naar de juiste oplossing voor financieringsproblemen en kunnen u doorverwijzen naar de uitvoerende partij van een bepaalde regeling. Kijk op de website, bel 058-7600500 of stuur een e-mail naar info@ynbusiness.nl

Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een algemeen telefoonnummer opengesteld voor alle vragen rondom het Coronavirus: 0800-1351.

Nieuwsbrieven

Hieronder vindt u een overzicht van de economische nieuwsbrieven (met betrekking tot corona) die zijn verzonden. Deze worden mede mogelijk gemaakt door het georganiseerde bedrijfsleven: koepelvereniging Federatie058 en de overige ondernemersverenigingen.

Wilt u de nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier om u aan te melden.

contact
Heeft u vragen? Neem gerust contact op

Ondernemers

waarmee kunnen wij u helpen?
Toon alle contactpersonen
  • Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en algemene voorwaarden zijn van toepassing.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.