NOWTEX produceert hoogwaardige medische kleding op een circulaire en een duurzame manier. Ze maken custom-made bedrijfskleding in kleinere oplagen dan gebruikelijk en daarmee onderscheiden ze zich in de markt. Ook kleine en middelgrote zorgorganisaties kunnen zo een custom-made kledinglijn dragen. Grotere orders besteden ze nog uit bij externe ateliers binnen Europa, bijvoorbeeld in Portugal. Het streven is om over vijf jaar volledig te produceren in het atelier in Leeuwarden. Dit willen ze realiseren ze door veel te investeren in de medewerkers en ze zelf op te leiden tot kleermakers. Een ambitieus maar haalbaar plan volgens de ondernemende broers en oprichters van NOWTEX: Danny, Sven en Rick Nowee. Met lef, visie en een sterke drang om het verschil in de markt te maken werken ze hard aan de toekomst van hun bedrijf.
Balans tussen milieu, mens en resultaat
Het bedrijf gelooft in een wereld zonder afval. Met het atelier in Leeuwarden zorgen ze voor een verantwoorde balans tussen milieu, mens en resultaat. Zo maken ze gebruik van gerecyclede materialen en produceren zoveel mogelijk in het eigen atelier in Leeuwarden. Ze gebruiken stof die gemaakt is van oude PET flessen die in Europa verzameld zijn. Na gebruik kan dit materiaal opnieuw gerecycled worden en dat maakt de cirkel weer rond.
Oplopende tekorten aan grondstoffen en extreme kostenstijgingen van transport op de mondiale markt betekende voor veel bedrijven dat de productie in eerste instantie van het Verre Oosten naar Oost-Europa verplaatst werd. Een beweging die ook toenemende loonkosten tot gevolg heeft. Daarom besloot NOWTEX het atelier naar Leeuwarden te verplaatsen. Omdat het doek binnen Europa gemaakt wordt is er minder transport nodig en dat betekent weer minder CO2 uitstoot.
Er zijn in Nederland nauwelijks ateliers te vinden die op deze duurzame wijze werken. Op dit moment produceert en assembleert NOWTEX al zoveel mogelijk in het atelier in Leeuwarden.
Werkgelegenheid in de regio
NOWTEX draagt ook bij aan de werkgelegenheid in de regio. Zo hebben ze een goede samenwerking met de gemeente opgebouwd. NOWTEX maakte afgelopen jaar een snelle groei door, vanaf 1 mei 2022 zijn er naast de vier vennoten, al vijf medewerkers in dienst gekomen.
De leidinggevende van het atelier – een van origine Syrische man – is met tussenkomst van de gemeente aan de slag gegaan bij NOWTEX. Het beviel zo goed dat hij na zijn proefperiode direct een vaste aanstelling kreeg. Voor dit specialistische werk komen de meest vakkundige kandidaten vaak vanuit het Midden-Oosten. Daar heeft men nog ervaring opgedaan in het maken van kleding.
“In Nederland en met name in Friesland zijn er nog maar weinig productieateliers te vinden,” vertelt Danny Nowee, die zich van de drie broers voornamelijk bezighoudt met de productie. “Het is ook wel een uitdaging om medewerkers te vinden die ervaring hebben met het confectioneren van kleding. In samenwerking met de gemeente Leeuwarden is het ons gelukt om de eerste ervaren medewerkers een dienstverband aan te bieden. Dit zijn met name statushouders die veel ervaring hebben in de textielindustrie.”
In het atelier
“In het atelier hebben wij bijna alle processen in eigen beheer”, vervolgt Danny. “De wensen van de klant worden verwerkt in een uniek design dat vervolgens digitaal wordt verwerkt in het kledingstuk. “Bedrijfskleding wordt steeds moderner. Dit zie je tegenwoordig terug in de pasvorm van de kleding en het kleurgebruik met daarin de huisstijl van het bedrijf verwerkt.”
Op de snijtafel worden de rollen stof uitgelegd en de patronen gesneden. Daarna worden alle onderdelen door onze kleermakers in elkaar gestikt. Als laatste worden de onderdelen die voorzien zijn van een print of logo verwerkt en aan de kleding bevestigd.
“Op dit moment hebben we de capaciteit om 750 halffabricaten per maand te assembleren of 250 kledingstukken per maand produceren. Omdat er nog niet voldoende capaciteit is besteden wij ook nog producties uit in diverse ateliers binnen Europa waaronder Portugal. We hopen binnen vijf jaar al onze producten in ons eigen atelier te produceren.”
Vraag uit de markt
“Er is veel vraag naar custom-made zorgkleding,” vertelt Sven Nowee, commercieel directeur. “Omdat bijna alle zorgkleding ver buiten Nederland wordt geproduceerd is het voor klanten niet mogelijk om custom-made artikelen in kleine oplages te bestellen. En dan liefst nog duurzaam geproduceerd, want daar is veel vraag naar. De kledingindustrie is immers één van de meeste vervuilende industrieën. Steeds meer organisaties zijn zich hiervan bewust en kiezen dan ook voor duurzame bedrijfskleding.”
“Alle handelingskosten en bijkomende kosten voor transport maakt dat het voor producenten niet rendabel is om bedrijfskleding op kleine schaal te produceren. Daarom zijn wij gaan onderzoeken of het haalbaar was een eigen productieatelier in Leeuwarden te starten. Dit is begonnen met het uitwerkingen van de ideeën en het ontwerpen van onze eerste assortiment Zorgkleding.”