Financiering & Subsidies

Wij stimuleren ondernemers graag met innovaties of de groei van hun bedrijf. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er regelingen voor financiering van uw plannen. Maar ook subsidies voor in Leeuwarden gevestigde ondernemers en kennisinstellingen die een innovatief product of proces ontwikkelen op het gebied van circulaire economie, watertechnologie, duurzame energie, agrifood of een meer generieke innovatie.

Subsidiemogelijkheden en financiering

SNN
Voor alle subsidiemogelijkheden in Noord-Nederland verwijzen wij u graag naar de site 123subsidie van SNN. Op deze website ziet u in een paar stappen voor welke subsidies uw onderneming in aanmerking komt.

Ynbusiness
Onze partner Ynbusiness ondersteunt ondernemers bij de groei van het bedrijf. Wilt u advies op het gebied van financiering, export of bedrijfsvoering? Bezoek dan de website van Ynbusiness en vraag een gratis adviesgesprek aan.

Innovatiefonds

Het Innovatiefonds heeft als doel het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid in de gemeente Leeuwarden. Door het verlenen van een subsidie, lening of garantstelling helpt het Innovatiefonds bedrijven, maar ook kennisinstellingen, om kansrijke innovatieve producten en diensten voor de markt te ontwikkelen.

Voor wie is de regeling?
De regeling is voor ondernemers en kennisinstellingen die een innovatief product of proces ontwikkelen op het gebied van circulaire economie, watertechnologie, duurzame energie, agri-food of meer generieke innovatie. Deze ondernemers gingen u voor: Innovatiefonds (PDF, 304.2 KB)

Voorwaarden en subsidiebedrag

 • De aanvragende partij moet op het moment van de aanvraag, uiterlijk binnen zes maanden na de aanvraag, gevestigd zijn in de gemeente Leeuwarden.
 • Het project dient te worden uitgevoerd door een samenwerkingsverband van minimaal twee partijen.
 • Het project wordt in de gemeente Leeuwarden uitgevoerd.
 • Het project dient binnen één jaar na het verlenen van de subsidie te worden uitgevoerd.
 • Maximaal 40% van de totale subsidiabele kosten van een project worden als subsidie verleend.
 • De minimale subsidiabele kosten, lening of garantstelling dienen tenminste € 12.500,- te bedragen.
 • Er wordt maximaal  € 25.000,- per aanvraag aan subsidie verstrekt.
 • Projecten die banen realiseren voor uitkeringsgerechtigden voor de duur van minimaal 1 jaar en meer dan 20 uur per week, komen in aanmerking voor een aanvullende bijdrage. De hoogte van de aanvullende bijdrage is afhankelijk van de werkgelegenheid die het desbetreffende project oplevert.
 • De regeling kan uitgekeerd worden als een eenmalige bijdrage in de kosten, maar ook als lening of garantstelling. De keuze voor de wijze van ondersteuning wordt gemaakt op basis van het project- en/of ondernemingsplan. Deze keuze wordt binnen het ambtelijk mandaat genomen.
 • Het project levert een bijdrage aan de realisatie van werkgelegenheid in de gemeente Leeuwarden.
 • Het project richt zich op de experimentele ontwikkeling van een nieuw product, een nieuwe dienst of een nieuw procedé of het aanmerkelijk vernieuwen van een bestaand product, een bestaande dienst of een bestaand procedé.

Hoe aanvragen?
Neem voor het indienen van een aanvraag, contact op met de gemeente Leeuwarden. Er wordt een afspraak met u ingepland. Wilt u daarna het Innovatiefonds aanvragen, dan kan dit op de volgende manieren:

Digitaal:
U kunt de subsidie Innovatiefonds digitaal aanvragen met behulp van uw Kamer van Koophandel nummer.

Schriftelijk:
Vraag de subsidie Innovatiefonds aan door het volgende aanvraagformulier in te vullen:

Aanvragen Innovatiefonds (PDF, 182.41 KB)

Het aanvraagformulier levert u in bij de Gemeente Leeuwarden samen met een uitgewerkt projectplan. Voor het opstellen van het projectplan gebruikt u het volgende ‘Format projectplan Innovatiefonds’:

Format projectplan Innovatiefonds (PDF, 472.4 KB)

Regelingen landelijke overheid

DE TEK-regeling is vanaf 21 maart 09:00 uur tot en met 2 oktober 2023 geopend. Het betreft hier een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale kosten. De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt is bedoeld voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt u als energie-intensieve mkb’er meer adem om uw bedrijfsmodel toekomstbestendig te houden. Meer informatie over het aanvragen is te vinden op deze pagina.

contact
Heeft u vragen? Neem gerust contact op

Ondernemers

waarmee kunnen wij u helpen?
Toon alle contactpersonen
 • Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en algemene voorwaarden zijn van toepassing.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.