Innoveren in de gemeente Leeuwarden

Innovatie en werkgelegenheid stimuleren doen we graag. Daarvoor is er het Innovatiefonds. Met een subsidie, lening of garantstelling helpt het Innovatiefonds bedrijven en kennisinstellingen om kansrijke en innovatieve producten en diensten te ontwikkelen. De gemeente neemt soms ook innovatieve producten af als launching customer.

Het innovatiefonds voor Circulaire- en Energietransitie

De regeling is gericht op innovatieve projecten op het gebied van de circulaire economie en duurzame energie. Denk hier bijvoorbeeld aan innovaties voor de opslag van duurzaam opgewekte energie of een innovatief proces binnen de circulaire keten. Daarnaast mag het project zich richten op de experimentele ontwikkeling van een nieuw product, een nieuwe dienst of een nieuw procedé of het aanmerkelijk vernieuwen van een bestaand product, een bestaande dienst of een bestaand procedé.

  • Er wordt maximaal € 25.000,- per aanvraag aan subsidie verstrekt
  • U moet op het moment van de aanvraag uiterlijk binnen 6 maanden na de aanvraag, gevestigd zijn in de gemeente Leeuwarden.
  • Het project moet worden uitgevoerd door een samenwerkingsverband van minimaal twee partijen.
  • Voordat u een aanvraag doet, moet u in gesprek zijn geweest met de gemeente Leeuwarden.
  • Het project wordt in de gemeente Leeuwarden uitgevoerd.
  • Het project moet binnen één jaar nadat u de subsidie hebt ontvangen worden uitgevoerd.

“Pols je idee bij potentiële klanten”

Marissa de Boer van Susphos BV

“Fosfor is essentieel voor leven op aarde en wordt gebruikt in allerlei producten” vertelt Marissa de Boer. Daarom wordt bij SusPhos BV gewerkt aan het verwerken van afvalstromen, zoals mest en rioolwater. Hierin zit namelijk enorm veel fosfaat. Deze fosfaat is kostbaar, maar niet direct te gebruiken. “Daarvoor hebben we het SusPhos proces ontwikkeld”, vertelt De Boer. Met deze nieuwe techniek kan de fosfaat verwerkt worden tot ‘high end’ producten zoals vlamvertragers en kunstmest.

“We hebben dit proces ontwikkeld in het laboratorium van de Universiteit van Amsterdam, maar mede door faciliteiten als de Watercampus en de demosite van Wetterskip Fryslân hebben we besloten te verhuizen naar gemeente Leeuwarden”, vertelt De Boer. In Leeuwarden is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het Innovatiefonds. “Met de hulp van dit fonds kunnen we de pilottesten uitvoeren en de schaal vergroten van kilo’s naar tonnen”, legt De Boer uit. Momenteel wordt er nog gewerkt met een prototype reactor die op kleine schaal producten produceert. De potentiële klanten vragen echter om samples van meer dan honderd kilo. “Om dat te kunnen leveren zullen we de stap van kilo’s naar tonnen moeten maken. De financiering van het Innovatiefonds gaat ons daar bij helpen”, laat De Boer weten.

Een tip die De Boer ondernemers wil meegeven is: “Pols je idee bij je potentiële klanten. Die kunnen je vertellen waarin jouw idee uniek is en of het hun probleem oplost. Als zij bevestigen dat je idee meerwaarde heeft, ga er dan voor!”

“Begin gewoon, en durf!”

Mark Scholten van MG Energy Systems

MG Energy Systems is expert en innovator op het gebied van energieopslagsystemen. Hiervoor worden moderne Lithium-Ion baterijen gebruikt. Van luxe jachten tot Afrikaanse lodges en ziekenhuizen, MG voorziet ze van een passend energiesysteem.
Mede dankzij steun van het Leeuwarder Innovatiefonds kon MG Energy Systems in korte tijd sterk groeien.

Het bedrijf is in 2009 opgericht. Zeven jaar werd er achter gesloten deuren hard gewerkt aan productontwikkeling. Pas toen waren ze tevreden met hun innovatieve oplossing. Deze is daarna via een collega-bedrijf op de markt gebracht, zodat ze zelf in alle rust konden blijven innoveren. Inmiddels is het bedrijf sterk gegroeid en is het assortiment uitgebreid met verschillende batterijen, monitorsystemen en MPPT-controllers.

“We willen laten zien wat we kunnen. Het gaat ons hierbij puur om de techniek, want op dit vlak willen we de grenzen verleggen”, zegt medeoprichter Mark Scholten. Een voorbeeld van zo’n grens die het

bedrijf aan het verleggen is, ligt op het gebied van ‘off-grid solar systemen’. Het Innovatiefonds heeft hierin kunnen helpen. “Met behulp van het innovatiefonds hebben we een demo-opstelling kunnen maken voor de opslag van duurzame energie”, vertelt Scholten. Er wordt zoals altijd gezocht naar de best mogelijke oplossing. Zowel de hardware als de software worden daarom speciaal ontwikkeld. “We proberen met name het batterijsysteem en de aansturing te verbeteren om zo het geheel zo efficiënt mogelijk te maken”, laat Scholten weten.

Aan startende ondernemers wil Scholten de volgende tip meegeven: “Begin gewoon, en durf”, zegt Scholten. “Het is soms beter om een stap te zetten die onmogelijk lijkt, dan om die stap niet te zetten.”

Ook innoveren? Kijk hier voor de mogelijkheden:

contact
Heeft u vragen? Neem gerust contact op

Ondernemers

waarmee kunnen wij u helpen?
Toon alle contactpersonen
  • Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en algemene voorwaarden zijn van toepassing.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.