Zoek op inhoud

Watertechnologie

“Wat nou als we de dreiging van het water als kans kunnen zien?” Precies die vraag dreef Friezen ertoe méér te doen met water. Water gebruiken als bron voor energie- en grondstofwinning bijvoorbeeld, afvalwater zuiveren of waardevolle voedingsstoffen winnen uit proceswater. Op de WaterCampus in Leeuwarden gebeurt het. Daar bieden we het hoofd aan de meest ingewikkelde vraagstukken over water. Om die ontwikkelingen en innovaties te zien, reizen techneuten uit de hele wereld naar de WaterCampus in Leeuwarden, dé Europese HUB van de watertechnologiesector.

WaterCampus Leeuwarden is een van ’s werelds belangrijkste innovatie- en businesshubs voor watertechnologie. Met zo’n 271 internationale samenwerkingsprogramma’s waar de WaterCampus-partners Wetsus, CEW, CIV en Water Alliance bij betrokken zijn, speelt er veel. Honderden mensen werken in Leeuwarden dagelijks aan wateroplossingen van de toekomst. Sinds de start van de Watercampus Leeuwarden in 2004 is het aantal FTE’s in Friesland in de watertechnologiesector gegroeid naar 2500. Meer dan 100 bedrijven hebben zich gevestigd op de WaterCampus in Leeuwarden en omstreken.

Hier, in het centrum van de watertechnologie, komen innovaties tot leven. Met de jaren is een ecosysteem ontstaan waarin oplossingen van begin tot eind gefaciliteerd worden. Leeuwarden kan zich met recht European Capital of Water Technology noemen. Niet voor niets dat hier jaarlijks ook de European Water Tech Week georganiseerd wordt waar honderden wetenschappers op af komen.

Wetsus: Europees kenniscentrum voor duurzame watertechnologie

Watercampus Leeuwarden huisvest verschillende kennis- en onderzoeksinstituten. Samen vormen zij een innovatieketen op het gebied van watertechnologie. Een onderdeel van de keten is Wetsus, ‘s werelds grootste watertechnologische universiteit. Ongeveer 50 professoren uit binnen- en buitenland werken hier samen met bedrijven en onderzoeksinstituten uit heel Europa aan innovaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van de mondiale waterproblematiek. Denk bijvoorbeeld aan Blue Energie, waarbij stroom wordt opgewekt vanuit zoet en zout water.

Wetenschap van het hoogste niveau wordt gekoppeld aan actuele vraagstukken uit het werkveld. Uniek is het dat het bedrijfsleven aan het onderzoek meebetaalt en meestuurt. Het wetenschappelijk onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd door vooraanstaande universiteiten.

WaterCampus Business Center ‘Johannes de Doper’

WaterCampus Business Center ‘Johannes de Doper’ is dé hotspot voor watertechnologiebedrijven. Deze voormalige katholieke kerk is nu een modern gemeenschappelijk bedrijfspand. Er zijn diverse kantoorruimtes beschikbaar (van 30 m2 tot 100 m2). Het complex biedt uitstekende conferentiefaciliteiten en vele andere diensten. Ook zijn er flexplekken te huur (14 m2). Een flexbureau bestaat uit een bureau, een comfortabele bureaustoel, een telefoon en een internetverbinding.

Crossover sectoren

Ondernemers werken niet alleen nauw samen binnen het watertech ecosysteem, maar ook daarbuiten. Innovatie in de Agrifood- en watertechnologiesector gaan steeds vaker hand in hand: water en bodem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zien overal kruisverbanden ontstaan, beide sectoren versterken elkaar.

Ontdek de Agrifood-sector

Meer weten?

Bent u een start-up of al wat langer ondernemer en op zoek naar een professioneel netwerk in de watertechsector? Wilt u onderdeel worden van de unieke innovatieketen? Of benieuwd naar andere mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem contact op met Evelien Walstra.

Sectoren

Topsectoren, dat zeggen we hier liever niet. Want iedere sector is voor ons top, of je nu aan het hoofd staat van een innovatief bedrijf met 500 medewerkers of een grand-café runt. Natuurlijk zijn er wel een paar waar we extra trots op zijn.
contact
Heeft u vragen? Neem gerust contact op

Ondernemers

waarmee kunnen wij u helpen?
Toon alle contactpersonen

"*" geeft vereiste velden aan

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en algemene voorwaarden zijn van toepassing.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.