Wetenschap en praktijk gaan hand in hand op de Dairy Campus. Het is een van de locaties van Wageningen University & Research en vormt een netwerk met de kennisinstellingen Van Hall Larenstein, Aeres, Dairy Training Centre en Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân.
De vraag naar zuivel neemt nog altijd toe. Niet alleen in productiecapaciteit, maar ook in kennis en meer goed opgeleide mensen. Deze toenemende vraag biedt Leeuwarden de kans om zich nog beter te profileren tot het grootste kenniscentrum van de wereld op het gebied van Dairy.
Jong talent
De internationale zuivelmarkt is sterk in beweging. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan voedselveiligheid, dierenwelzijn, milieu en landschap. De Dairy Campus is een inspirerende omgeving waar onderzoekers, ondernemers en het onderwijs nauw samenwerken. Ook jong talent! Zij werken aan alle uitdagingen van de agrarische sector. Samen met het bedrijfsleven wordt er onderzoek gedaan naar actuele onderwerpen als: waterstromen op een melkveebedrijf, precisielandbouw en sensorgebruik of mestbewerking. Op de Dairy Campus wordt iedere dag gewerkt aan innovaties voor de toekomst.
Internationale ontmoetingsplek
De Dairy Campus is niet alleen een hoogstaand kennis- en onderzoekscentrum. Het is ook een wereldwijde ontmoetingsplek voor landbouw en agrarisch zakendoen. Er werken zo’n 70 bedrijven op de Dairy Campus en dat maakt het een inspirerende omgeving voor de hele zuivelsector. De intensieve samenwerking met de WaterCampus is een belangrijke grond voor het succes van dit internationale kennisbolwerk.
Lees meer op de site van de Dairy Campus
Innovatie op de Dairy Campus
Membraantechniek van Wafilin voor duurzaam melktransport
Een van de veelbelovende innovaties op de Dairy Campus is de membraantechniek van het bedrijf Wafilin. Melk bestaat voor 85 procent uit water. Filter dat er zoveel mogelijk uit, en je hoeft veel minder volume en gewicht te vervoeren. Dat is de gedachte achter de vinding van Wafilin, expert in membraanfiltratie.
Het apparaat dat Wafilin op de markt brengt kan zo’n 3500 liter melk per uur filtreren. Dit is vooral interessant voor de buitenlandse markt, waar men vooral met melkcarroussels werkt en de melk vaak over grote afstanden vervoerd moet worden.
Op de Dairy Campus staat een opstelling van de indikinstallatie. Belangstelling verwacht Wafilin vooral vanuit de Verenigde Staten, Australië, Slowakije en Zweden. In dat laatste land wil zuivelbedrijf Arla liever geen melk meer ophalen in het verre noorden door hoge transportkosten. De Wafilin-indikker kan die kosten omlaag brengen en zo kan er voor de boeren daar weer perspectief ontstaan.