De Spoorzone in Leeuwarden is de belangrijkste ontwikkelplek voor binnenstedelijke transformatie in de regio en is de nieuwe kernzone voor woningbouw en economische ontwikkeling. Er vinden diverse ontwikkelingen plaats, waarvan Spoordok de belangrijkste is.
Leeuwarden groeide de afgelopen jaren in omvang. De onderwijs- en campusstrategie werpt zijn vruchten af en er is fors geïnvesteerd in infrastructuur en de binnenstad, vertellen Gina Tromp en Evelien Walstra, beiden sr. Business Accountmanager van de gemeente. Tromp: “Dat Leeuwarden in 2018 Europees Culturele Hoofdstad was, droeg in belangrijke mate bij aan de groei. Er zullen tot 2050 in ieder geval zevenduizend woningen in en rond Leeuwarden worden gerealiseerd. De ontwikkeling van de Spoorzone biedt ruimte aan nog eens 5.000 – 10.000 woningen extra.”
Spoorzone
De ontwikkeling gebeurt in een compacte stad, waarbij lopen en fietsen de aantrekkelijkste manier van verplaatsen is. Er wordt hier- bij zorgvuldig omgegaan met het evenwicht tussen groen, blauw, kwaliteit van de omgeving en gebruik. Walstra: “We staan aan het begin van een kwaliteits- slag, waarbij we de spoorlijnen en de gebieden daar omheen transformeren van een barrière in de stad naar een bijzonder onderdeel van de stad.” Tromp noemt de herontwikkeling van het oude Aegon-gebouw als voorbeeld: “Aegon verhuisde naar een moderner pand met min- der vierkante meters, waardoor er ruimte is gekomen voor herontwikkeling en het creëren van een nieuw leefklimaat met een mooie combi van horeca, (studenten)huisvesting, sportfaciliteiten, ov en andere zakelijke dienstverlening. Voor reizigers die via het station arriveren wordt het veel duidelijker waar de binnenstad is. Echt fantastisch wat daar gebeurt.” De ontwikkeling van de spoorzone is een toekomstvisie die van belang is voor stad en regio. Centraal in de visie staan acht gebieden die worden getransformeerd, met MICA, ZUID4, Markt058 en Stationskwartier als meest actuele ontwikkelingen.
Spoordok
Een van de belangrijkste projecten in de Spoorzone is Spoordok, dat ligt tussen het spoor, de Harlingervaart, het Stephensonviaduct en het gebouw van Rijkswaterstaat. Tromp: “Spoordok biedt kansen voor Leeuwarden om invulling te geven aan de nieuwe stedelijkheid. Aan de ene kant spelen we in op de nieuwe behoeften en aan de andere kant creëren we iets nieuws. Op deze omvangrijke én strategische locatie zijn alle ingrediënten aanwezig om een aantrekkelijk stedelijk gebied te realiseren, met bijzondere combinaties van wonen, werken en voorzieningen. Spoordok wordt een plek met meerdere gezichten.”
Welkom en gewaardeerd
Het stationsgebied van Leeuwarden is niet alleen het financiële en zakelijke hart van stad, maar ook van de provincie. Leeuwarden vindt het belangrijk om de bedrijven in het gebied zo goed mogelijk te faciliteren, zodat ze zich welkom en gewaardeerd voelen. Walstra: “En daarmee veranker je die organisaties in de stad.” De gemeente heeft verschillende netwerken waarin de bedrijven deelnemen. Een mooi voorbeeld is het platform Zakelijke Dienstverlening met HR-managers. Walstra: “Hierin werken we samen aan onderwerpen als arbeidsmobiliteit, talentontwikkeling, het delen van vacatures et cetera. Op IT-gebied gebeurt met Connect.frl iets vergelijkbaars.” De gemeente wil ook een goed werkend ecosysteem bieden waarin huisvesting, netwerkvorming, hulp bij financierings- vraagstukken en verbinding met het onderwijs bij elkaar komen. Walstra: “Als je talent hebt in de stad, dan komt het werk ook naar je toe. Met NHL Stenden en de mbo’s werken we aan het realiseren van dit ecosysteem.” Tromp: “In Leeuwarden hebben we de ruimte, een goed leefklimaat en het talent.”
Lees meer in het online magazine Stationslocaties Nederland