Zoek op inhoud

De E-Fixxter: de eerste volledig elektrische camper van Nederlandse bodem uit Leeuwarden
28 november 2022

De E-Fixxter: de eerste volledig elektrische camper van Nederlandse bodem uit Leeuwarden

Een camper die seriematig op eigen bodem geproduceerd wordt en die je ook gewoon privé als vervoermiddel kunt gebruiken: Fixxter Nederland fikste het met de Fixxter. De camper is te krijgen in een elektrische variant, een dieseluitvoering én er komt een Fixxter op waterstof.

Fixxter Nederland is een initiatief van Haaima Hylkema – een familiebedrijf met 15 vestigingen en 260 medewerkers en de hoofdvestiging in Leeuwarden. In het bedrijf wordt continue gewerkt aan het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Anne Tjeerd Haaima – DGA van Haaima Hylkema en Mark Voolstra – operations manager bij Fixxter – zijn maar al te trots op deze zelfontwikkelde hippe camper.

Anne Tjeerd Haaima: “De Fixxter en zijn grotere broer Fixxter XXL zijn in 2018 ontworpen. Een van de dingen die we heel belangrijk vonden was het praktische design vanbinnen. En de extra brede slaapbank die functioneert zonder kwetsbare rails in de vloer, die is ook uniek. In 2018 was er alleen nog maar een dieselvariant beschikbaar. Omdat duurzaam en groener vakantie vieren de toekomst heeft wilden we erg graag een elektrisch aangedreven variant en dus groener introduceren, en dit is in 2021 gelukt met de E-Fixxter en E-Fixxter XXL.”

Mark Voolstra is van A tot Z betrokken bij de productie van de Fixxter. “We laten de verschillende componenten voor het interieur maken binnen Nederland en leveren deze vervolgens aan bij VDL. Daar worden alle onderdelen vervolgens geassembleerd in een casco bus, met als eindresultaat de Fixxter. We zijn continue bezig het product en het productieproces door te ontwikkelen, met duurzaamheid als belangrijkste leidraad. Zo maken we gebruik van groene materialen zoals schapenwol. En we plannen ook het transport naar onze productiepartners binnen Nederland zo groen mogelijk. En dat is een heel belangrijke basis voor het succes van de E-Fixxter: duurzaam ondernemen met betrouwbare partners.”

E-Fixxter in de nabije toekomst

Het gaat heel goed met de verkopen, afgelopen twee jaar zijn er zo’n 65 Fixxters verkocht. Bij VDL zijn er drie productielijnen en er is ruimte om op te schalen. Anne Tjeerd en Mark verwachten de komend jaar zo’n 5 campers per maand te kunnen produceren. Dat is bijna een verdubbeling per jaar. Anne Tjeerd: “Zo’n vooruitzicht is mooi en we hebben er veel vertrouwen in. Het vereist lef en doorzettingsvermogen – een nieuw product in de markt zetten – maar wat ook heel belangrijk is goed plannen: we gaan heel planmatig te werk. Dat zou ik alle ondernemers mee willen geven.”

Nieuws

09 04 2024
Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Op de planning: bijeenkomst Inkoop & Ondernemerschap, inspirerende kennissessie over Leeuwarden als hoofdstad van watertechnologie en tal van buitenevenementen die…
Lees meer →
08 12 2023
Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden helpt het Midden- en Klein Bedrijf weerbaar te worden tegen cybercriminaliteit. Het project ‘Cyberweerbaar MKB Noord-Nederland’ begeleidt ondernemers…
Lees meer →
31 10 2023
De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

Wilt u een nieuw bedrijfspand laten bouwen? Wilt u tijdelijk een container bij uw bedrijf plaatsen, of uw café in…
Lees meer →