Zoek op inhoud

De energietransitie van Douna Machinery
16 februari 2022

De energietransitie van Douna Machinery

Douna Machinery heeft een belangrijke stap gezet in duurzaam ondernemen en is nu volledig energieneutraal. In samenwerking met Soleila – specialist in grootschalige zonnedakprojecten – zijn er eind 2021 zo’n 1400 zonnepanelen geplaatst op het dak van het gebouw van Douna Machinery. Deze zonnepanelen moeten ongeveer 550.000 KWh per jaar aan stroom gaan opbrengen. Dat is voldoende om ongeveer 200 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Daarbovenop levert het ook nog 124 ton aan CO2 besparing op. Douna voorziet met het dak volledig in haar eigen stroomgebruik en heeft in de toekomst de mogelijkheid stroom te leveren aan andere bedrijven op industrieterrein de Hemrik. Maar ze kijken bij Douna nóg verder.

Intensieve technische voorbereiding

Op 16 februari is de installatie officieel in gebruik gesteld door Abel Reitsma, wethouder Economische Zaken van de gemeente Leeuwarden. Dit was een mooie afsluiter van een intensief traject van technische voorbereiding waarbij onder andere de dakconstructie en de coating voor het dak zijn aangepast.

Voor dit soort projecten gelden namelijk zeer strenge veiligheidsnormen: de zogenaamde SCOPE 12 normen. Na inspectie is het zonnepanelendak van Douna Machinery gecertificeerd en kon het officieel in gebruik genomen worden.  

The next step: zelf waterstof produceren

Het bedrijf werkt al ruim twee jaar aan de volgende stap: de ontwikkeling van een zogenaamde MKB elektrolyser: een systeem waarmee je waterstof kunt maken met behulp van elektriciteit en water. Er wordt inmiddels gewerkt aan het derde prototype. In samenwerking met acht andere partijen is Douna in de race om een elektrolyser van 1 MW te realiseren voor industriële MKB-toepassingen.  


Met deze elektrolyser kunnen in de toekomst MKB-bedrijven van opgewekte zonne-energie zelf waterstof maken. En waterstof is een van de energiedragers van de toekomst! Gemeente Leeuwarden stimuleert de nauwe samenwerking van bedrijven, kennisinstellingen en energiebedrijven om slimme energieketens te ontwikkelen. Op industrieterrein de Hemrik worden nu de eerste stappen hierin gezet, een project om trots op te zijn!

Extra werk

Met de ontwikkeling van de elektrolyser komt er ook meer werk voor de servicedienst van Douna Machinery. Die gaat namelijk service en onderhoud verrichten op de elektrolyser installaties. Dit werk sluit prima aan bij de jarenlange kennis en ervaring op het gebied van veiligheidsaandrijvingen en veiligheidsafsluiters in de gasindustrie. Douna wordt specialist in de ontwikkeling van flow- en lekkagemeting van waterstof.

Over Douna Machinery

Douna Machinery ontzorgt al bijna honderd jaar klanten op alle gebieden van het technisch innovatieproces. Dit doen ze door het bedenken, ontwerpen, fabriceren, leveren en monteren van kritische delen in het productieproces. Ze produceren en bewerken onderdelen en bouwen complete machines voor de meest uiteenlopende industrieën. Het bedrijf heeft de beschikking over een ultramodern, computergestuurd machinepark en is specialist in nauwkeurig draai-, frees-, las en montagewerk. Daarnaast beschikt het bedrijf over een eigen geconditioneerde meetkamer waarbij tot de duizendste millimeter metingen kunnen worden verricht.

Op de foto van links naar rechts: Abel Reitsma, wethouder Economische Zaken gemeente Leeuwarden – Ale Procee, directeur en eigenaar Douna Machinery – Sieger Dijkstra, directeur Soleila en voorzitter VNO NCW Noord

Nieuws

09 04 2024
Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Op de planning: bijeenkomst Inkoop & Ondernemerschap, inspirerende kennissessie over Leeuwarden als hoofdstad van watertechnologie en tal van buitenevenementen die…
Lees meer →
08 12 2023
Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden helpt het Midden- en Klein Bedrijf weerbaar te worden tegen cybercriminaliteit. Het project ‘Cyberweerbaar MKB Noord-Nederland’ begeleidt ondernemers…
Lees meer →
31 10 2023
De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

Wilt u een nieuw bedrijfspand laten bouwen? Wilt u tijdelijk een container bij uw bedrijf plaatsen, of uw café in…
Lees meer →