Zoek op inhoud

WTC Leeuwarden ontvangt Champions Award RECIPROCITY
13 september 2022

WTC Leeuwarden ontvangt Champions Award RECIPROCITY

World Trade Center Leeuwarden ontvangt dit jaar de Reciprocity Award. Het WTCL, sinds 2004 gevestigd in het WTC complex aan de westkant van Leeuwarden – houdt zich bezig met internationale activiteiten, webinars, podcasts en adviezen voor bedrijven met internationale ambities. Vorig jaar won WTCL de WTC ‘Sustainability’ Champions Award, dit jaar de Reciprocity award, een award voor ‘wederkerigheid’. In het wereldwijde netwerk vanzo’n 320 World Trade Centers worden jaarlijks vijf prijzen uitgereikt.

De webinar-serie Promising cities for International Business die door Leeuwarden uitgebracht is –
was doorslaggevend voor de jury. “In ieder webinar presenteren we in samenwerking met een ander WTC een stad of regio in de wereld,” vertelt Evert Jan Schouwstra, managing director van WTC Leeuwarden. “We gaan in op de manier van zakendoen aldaar, welke relevante sectoren er zijn en bieden een netwerk om daar zaken te gaan doen. We bieden deze WTC’s de kans om zich te profileren en daar zit dan weer de wederkerigheid (reciprocity) aan het netwerk in. We hebben tot nu toe meer dan 30 webinars georganiseerd in samenwerking met steden zoals Winnipeg (Canada), Accra (Ghana) en Sydney (Australië).” Leeuwarden is ook voorzitter van de WTCA Trade Service Member Advisory Council voor de EMEA landen (Europa, Midden Oosten en Afrika). “Een hele mond vol maar het komt erop neer dat we in deze rol bijdragen aan het professionaliseren van handelsbevordering door de WTC’s. We zijn trots op het winnen van deze Award. Want zo zetten we Leeuwarden en Noord-Nederland op de kaart. Maar ik ben zelf vooral trots op het team dat het mogelijk heeft gemaakt om de serie van webinars te organiseren. Zonder hen was dit niet gelukt!”

Wat doet het WTC Leeuwarden precies?

WTC Leeuwarden is een not-for-profit coöperatie die noordelijke bedrijven met internationale ambities verder helpt door kennis te bieden en bedrijven in contact te brengen met buitenlandse zakenpartners. Dat gebeurt door gebruik te maken van het wereldwijde WTC-netwerk in 320 steden in 90 landen en de uitgebreide database met meer dan 200 miljoen contacten. WTC biedt een programma van matchmaking, exportbegeleiding, webinars, workshops, handelsmissies en podcasts. “Er is best veel gebeurd afgelopen tijd. We hebben de laatste tweeënhalf jaar meer dan 600 bedrijven in Noord-Nederland van advies en contacten voorzien. En zo’n 1300 bedrijven hebben deelgenomen aan onze webinar-series in corona-tijd. Ook de podcastserie EXPORTVERHALEN is heel goed beluisterd. Maar we zetten ook steeds meer in op verschillende Export communities – groepen van gelijkgestemde ondernemers naar sector of regio in de wereld, bijvoorbeeld Food B2retail, Agro machinery & equipment, Middle East en North America.


Ieder bedrijf kan bij ons aankloppen. Het eerste advies is kosteloos en daarna werken we op basis
van offerte. Een bedrijf kan ook lid worden van de WTC businessclub maar dat staat los van onze
dienstverlening. WTC Leeuwarden heeft op dit moment rond de 150 leden. Als lid kun je gebruikmaken van het wereldwijde WTC netwerk, kun je lokaal geïntroduceerd worden of tegen een ledentarief gebruikmaken van de diensten van het WTC en ben je welkom op de netwerkbijeenkomsten.”

Abel Reitsma: “Mooie initiatieven voor ondernemen over de grens”.

Abel Reitsma, wethouder Economische Zaken van gemeente Leeuwarden, is blij met de proactieve houding van het Leeuwarder WTC in coronatijd. “Het is mooi dat er nieuwe vormen zijn ontstaan om kennis te delen en internationaal samen te werken zoals de organisatie van de regionale webinars over de hele wereld. Dat gaf ondernemers in de regio in die tijd ook zakelijk perspectief, een positieve bijvangst van corona. Het is fijn dat bedrijven het WTC weten te vinden. Ook een provinciale adviesorganisatie als Ynbusiness en netwerkclubs als De Friese Exportclub en Exportclub Noord werken drempelverlagend om over de grens te gaan ondernemen. De provincie heeft in het voorjaar een nieuwe regeling gelanceerd die het aantrekkelijk maakt om een exportmedewerker in dienst te nemen. En de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een vernieuwde regeling Support International Business. Al deze initiatieven helpen ondernemers die kansen zien om internationaal te ondernemen een eind op weg!”

Wat zijn de plannen voor komende tijd?

Evert Jan: “We gaan verder met de ontwikkeling van de export communities. Binnenkort gaan we van start met nieuwe communities voor Healthcare Engineering, Furnishings & Equipment, Port & Terminal Equipment & Supplies en CIS countries. We willen als matchmaker nog meer bedrijven ondersteunen bij het vinden van betrouwbare zakenpartners in het buitenland. En we gaan door met onze webinar-series en de podcasts. Ook qua internationale live-ontmoetingen is er weer wat te beleven: er staan een tweetal handelsmissies in de planning. Vietnam (nog voor dit jaar) en Ghana (april 2023).

Nieuws

09 04 2024
Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Op de planning: bijeenkomst Inkoop & Ondernemerschap, inspirerende kennissessie over Leeuwarden als hoofdstad van watertechnologie en tal van buitenevenementen die…
Lees meer →
08 12 2023
Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden helpt het Midden- en Klein Bedrijf weerbaar te worden tegen cybercriminaliteit. Het project ‘Cyberweerbaar MKB Noord-Nederland’ begeleidt ondernemers…
Lees meer →
31 10 2023
De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

Wilt u een nieuw bedrijfspand laten bouwen? Wilt u tijdelijk een container bij uw bedrijf plaatsen, of uw café in…
Lees meer →