Zoek op inhoud

De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?
31 oktober 2023

De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

Wilt u een nieuw bedrijfspand laten bouwen? Wilt u tijdelijk een container bij uw bedrijf plaatsen, of uw café in de binnenstad laten verbouwen? Op 1 januari verandert de manier waarop u uw vergunningen aanvraagt. Dan kunt u nog maar terecht bij één loket: het Omgevingsloket.

Ook als u wilt weten welke vergunningen u nodig hebt, kunt u vanaf Nieuwjaarsdag terecht bij de Vergunningcheck op het Omgevingsloket.

In de gemeente Leeuwarden maken de meeste ondernemers nu al gebruik van het Omgevingsloket Online. Maar straks wordt het Omgevingsloket de enige plek waar u uw aanvraag kunt doen. In de komende tijd wordt hard gewerkt om het Omgevingsloket te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken.

Vanaf 1 januari geldt de Omgevingswet

Op 1 januari 2024 gaat de nieuwe Omgevingswet in. De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken. Deze wet bundelt en maakt regels eenvoudiger. Met behulp van 1 digitaal loket kunt u straks op 1 plek terecht om ruimtelijke projecten te starten.

Maar ook de manier waarop regels worden vastgelegd, verandert. Zo staan regels over wat er in uw omgeving wel en niet mag, voortaan in een omgevingsplan.

Nu zijn die regels nog verspreid over bestemmingsplannen, verordeningen en beleidsregels. In een omgevingsplan staan alle regels bij elkaar. Bijvoorbeeld regels voor evenementen, bouwwerken, geluid, of het kappen van bomen.

Voorlopig gelden in het grootste deel van de gemeente Leeuwarden nog de bestaande regels. In Leeuwarden-Buitengebied Zuid (dat is het gebied van de vroegere gemeente Boarnsterhim zonder de dorpen Grou, Jirnsum en Wergea) geldt in de loop van 2024 wel een nieuw omgevingsplan.

Zo werkt het:

Op www.leeuwarden.nl/omgevingswet vindt u alle informatie over de nieuwe Omgevingswet. Ook de Rijksoverheid heeft informatie. Die vindt u op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet

Elke aanvraag doet u straks via het Omgevingsloket. Hier staan alle regels. Ook kunt u daar zien, welke regels op welke locaties gelden. Bijvoorbeeld regels voor:

  • geluid en bodemkwaliteit
  • bouwhoogte
  • veiligheidseisen

De gemeente gaat dan met uw aanvraag aan de slag. Wij zorgen ervoor dat uw aanvraag in 1 keer aan alle regels wordt getoetst. Dat betekent dat de gemeente veel samenwerkt met andere overheden. Bijvoorbeeld Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Zij hebben hun eigen regels.

Wilt u nog voor 1 januari een omgevingsvergunning aanvragen? Dan gaat dat nog volgens de regels die nu gelden.

Meer weten?

Heeft u vragen? Stuur dan gerust een mail naar omgevingswet@leeuwarden.nl. Dan krijgt u zo snel mogelijk een reactie.

U kunt ook contact opnemen met één van de accountmanagers bij ons team Economische Zaken. Hier vindt u hun contactgegevens, en het deel van de gemeente waarvoor zij werken. Zij helpen u graag verder.

Nieuws

09 04 2024
Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Op de planning: bijeenkomst Inkoop & Ondernemerschap, inspirerende kennissessie over Leeuwarden als hoofdstad van watertechnologie en tal van buitenevenementen die…
Lees meer →
08 12 2023
Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden helpt het Midden- en Klein Bedrijf weerbaar te worden tegen cybercriminaliteit. Het project ‘Cyberweerbaar MKB Noord-Nederland’ begeleidt ondernemers…
Lees meer →
31 10 2023
De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

Wilt u een nieuw bedrijfspand laten bouwen? Wilt u tijdelijk een container bij uw bedrijf plaatsen, of uw café in…
Lees meer →