Met uw bedrijf de grens over?
3 augustus 2022

Met uw bedrijf de grens over?

De grens over met uw onderneming. Voor de één een enorm avontuur en voor de ander misschien nog een stap te ver. Want waar moet je allemaal rekening mee houden bij internationaal ondernemen? Welke regels zijn er? Waar kun je kennis opdoen? Wat zijn de do’s en don’ts? De Friese ondernemersvraagbaak YnBusiness helpt ondernemers op weg met advies over export en ondernemen over de grens. Zo zijn er landelijk en regionaal verschillende subsidies en regelingen voor ondernemers die willen starten of doorgroeien op de internationale markt.

De landelijke regeling Starters International Business (SIB) is sinds kort vernieuwd en heet nu Support International Business. Niet alleen startende ondernemingen kunnen nu gebruikmaken van de regelingen voor hun exportplannen maar alle bedrijven met exportambities.
Ook Provincie Fryslân stimuleert internationaal ondernemen met diverse subsidies. Een vrijblijvend eerstelijnsgesprek met een adviseur Internationaal Ondernemen bij YnBusiness is voor velen een nuttig startpunt.

Vernieuwde regeling Support International Business

De vernieuwde landelijke regeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is ingegaan op 1 april 2022 en ondersteunt ondernemers bij zaken als coaching, kennis en vaardigheden, marktentree, collectieve activiteiten en individuele beursdeelname over de grens. Maar ook MKB-ondernemingen in Nederland die financieel zijn getroffen door de handelsbeperkingen met Oekraïne en Rusland kunnen in aanmerking komen voor een subsidie voor bijvoorbeeld marktverkenning.

De regeling richt zich op twee verschillende groepen ondernemers:

  • Ondernemers die de ambitie en capaciteit hebben om de internationale markt op te gaan
  • Ondernemers die al weten welke buitenlandse afzetmarkt het beste bij hun product of dienst past en daar kansen zien

Subsidieregeling Internationaal Ondernemen Fryslân

Deze nieuwe regeling van de Provincie Fryslân is gericht op het in dienst nemen van een nieuwe export medewerker en bedoeld voor ondernemingen met een fysieke en actieve vestiging in de provincie Fryslân. Er zijn een aantal criteria van belang voor de aanvragen partij. Het moet gaan om een nieuwe exportmedewerker (in afgelopen 12 maanden niet werkzaam bij onderneming) met een relevante export opleiding of ervaring. De werkzaamheden leveren direct of indirect bijdrage aan internationalisering van de onderneming. Het dienstverband moet minimaal voor een jaar zijn met een werkweek van minimaal 24 uur. De looptijd van deze regeling is van 4 april 2022 t/m 29 december 2023.

Voor meer informatie over deze regelingen kunnen ondernemers uit Fryslân vrijblijvend contact opnemen met YnBusiness.

Nieuws

15 03 2023
Maak kans op een energiescan met een bordje op de deur

Maak kans op een energiescan met een bordje op de deur

Heeft u ze al gezien? De blauwe bordjes op de winkeldeuren in onze gemeente die ervoor zorgen dat er minder…
Lees meer →
03 02 2023
NOWTEX zet sterk in op duurzame custom-made bedrijfskleding

NOWTEX zet sterk in op duurzame custom-made bedrijfskleding

NOWTEX produceert hoogwaardige medische kleding op een circulaire en een duurzame manier. Ze maken custom-made bedrijfskleding in kleinere oplagen dan…
Lees meer →
01 02 2023
Eerste Friese Green Deal voor bedrijventerrein De Zwette

Eerste Friese Green Deal voor bedrijventerrein De Zwette

Leeuwarder Bedrijvenvereniging De Zwette, de gemeente Leeuwarden en Rabobank tekenen op woensdag 1 februari de eerste Friese Green Deal voor…
Lees meer →