Zoek op inhoud

Innoveren in de gemeente Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden zet zich in voor een duurzame, circulaire en concurrerende economie die een bijdrage levert aan welvaart en welzijn van onze inwoners. Een middel om dit doel te bereiken is het Innovatiefonds. Door het verlenen van een subsidie helpt het Innovatiefonds bedrijven, maar ook kennisinstellingen, om kansrijke innovatieve producten en diensten voor de markt te ontwikkelen. Er wordt maximaal € 25.000,- per aanvraag aan subsidie verstrekt.

Het innovatiefonds

De regeling is voor ondernemers en kennisinstellingen die een innovatief product of proces ontwikkelen. Denk hier bijvoorbeeld aan innovaties op het gebied van digitalisering of een innovatief proces binnen de circulaire keten. De aanvragende partij moet op het moment van de aanvraag, dan wel uiterlijk binnen 6 maanden na de aanvraag, gevestigd zijn in de gemeente Leeuwarden. Voor het opstellen van het projectplan gebruikt u het Format Projectplan Innovatiefonds. Zowel het aanvraagformulier als het projectplan moeten volledig ingevuld zijn en door de daartoe bevoegde persoon te zijn ondertekend.

Ook innoveren? Voor meer informatie over wat u moet doen en welke voorwaarden er zijn, zie: Subsidieregeling Innovatiefonds – Gemeente Leeuwarden

Voorbeelden uit de praktijk:

Operatieklomp en zaklamp van ziekenhuisplastic

Stichting Hartplastic uit Wergea heeft met steun van het Innovatiefonds producten ontworpen die geproduceerd zijn uit gerecycled plastic vanuit het ziekenhuis Frisius MC Leeuwarden.

Aanleiding voor het ontwikkelen van zowel de ziekenhuis-/operatieklomp als de zaklamp voor verpleegkundigen is het feit dat artsen aan de ene kant mensenlevens redden, maar tegelijkertijd door het plasticverbruik de aarde ‘zieker’ maken.

Voor een team van experts was dit de reden om te onderzoeken hoe ze plastic afval kunnen scheiden en hergebruiken. In samenwerking met NHL Stenden en TU Delft zijn diverse prototypes ontworpen om te komen tot 100% recyclebare producten, geproduceerd uit gerecycled plastic vanuit het ziekenhuis. De producten zijn gemaakt door middel van 3D-printing. De subsidie vanuit het Innovatiefonds is gebruikt om technische onzekerheden in het proces te onderzoeken. Ook is gekeken of het opzetten van deze gesloten kringloop financieel haalbaar is.

Dronebeelden inzetten voor geografisch informatiesystemen

Aeroscan uit Leeuwarden heeft met behulp van subsidie uit het Innovatiefonds onderzocht of de data en technieken van Aeroscan (dronebeelden) ingezet kunnen worden voor geografische informatiesystemen.

Doel van het onderzoek is om met drones – uitgerust met sensor – specifiek de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) zowel stedelijk als in buitengebieden te voeden met actuele gegevens voor kartering. Uit het onderzoek is gebleken dat de door Aeroscan geleverde geo-data een grote impact heeft op kwaliteit in vergelijking met de huidige geo-data afkomstig uit vliegtuigen en satellietbeelden. Er kan meer informatie gehaald worden wat betreft gevels aan achterzijden van gebouwen. ,,Het innovatiefonds heeft ons de mogelijkheid gegeven om in samenwerking met de gemeente Leeuwarden en een aantal gerenommeerde marktpartijen gedegen onderzoek te doen. Aeroscan heeft de kennis en kunde in huis, maar met de financiële slagkracht vanuit het fonds konden wij hier grootschalig onderzoek in doen. Dankzij dit onderzoek is het voor ons mogelijk om een vernieuwd concept op de markt te brengen’’, aldus Stefan Quak van Aeroscan.

contact
Heeft u vragen? Neem gerust contact op

Ondernemers

waarmee kunnen wij u helpen?
Toon alle contactpersonen

"*" geeft vereiste velden aan

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en algemene voorwaarden zijn van toepassing.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.