Zoek op inhoud

Van energielabel E naar A binnen een jaar!
21 juni 2023

Van energielabel E naar A binnen een jaar!

Een van de eerste ondernemers die gebruik maakte van de MKB Energiecoach is Antoon Siep van Middelsee Assurantiën & Hypotheken uit Stiens.

Antoon kreeg net als veel andere ondernemers een brief van de gemeente over het verplichte energielabel C dat kantoren vanaf 1 januari 2023 moeten hebben en het aanbod voor het inschakelen van de MKB-energiecoach. “Eerlijk is eerlijk, ik dacht eerst wel: wat een gedoe is dit nu weer? Dus ik heb de brief eerst maar aan de kant gelegd, op de grote stapel. Maar toch bleef het hangen, want als zo’n energielabel verplicht is dan kun je het wel voor je uit schuiven maar daar schiet niemand wat mee op. Ik heb een afspraak gemaakt met Yoris Mac-Kenzie, de Energiecoach voor bedrijven, en toen ging het balletje rollen. Nu, een jaar later hebben we niet energielabel C maar energielabel A. Als je het doet dan moet je het ook gelijk goed doen toch?”

Het kantoor van Middelsee is een typisch jaren zeventig gebouw, zo’n 200 m2 kantoorruimte, eind jaren 90 kochten ze het. Energie was toen nog niet echt een issue en tot een tijdje geleden was Antoon er niet echt bewust mee bezig. “Het is niet je corebusiness, het komt er wat bij. HR-ketels vervangen oké, en de energievretende warmwaterboiler is twee jaar geleden ook de deur uit gegaan. Maar er kon nog meer. Natuurlijk kost dat geld, maar het heeft ook geld opgeleverd.”


Zo kwam Antoon via Yoris in contact met een Klaas Jan Alma van Energynius. “Die gaf een slim advies over de gedeelde elektriciteitsmeter met de huurder boven, zo konden we via de belastingdienst geld terugvragen. Een mooi bedrag dat we weer konden investeren in zonnepanelen. Ook is er een adviesrapport gemaakt zodat we precies wisten waar we aan toe waren met welke maatregelen. Een deel daarvan kon betaald worden met een regeling van SNN, de innovatievoucher.”

Niks doen is geen optie meer

Uiteindelijk is het hele pand voorzien van LED-verlichting, zonnepanelen en is het verwarmingssysteem waterzijdig ingeregeld. Hoeveel hij uiteindelijk per maand gaat besparen aan energiekosten weet Antoon nog niet, dat zal blijken eind dit jaar. Zeker is dat het verbruik aanzienlijk is verminderd. “Maar uiteindelijk gaat het daar niet om. Voor niets gaat de zon op, niks doen is geen optie meer. Wanneer je eenmaal met het energievraagstuk in je eigen bedrijf bezig gaat dan kom je – althans ik – in een soort flow. En ik ben uiteindelijk ook best trots. Misschien dat dit pand wel het enige in het centrum van Stiens is dat een label A heeft.”

Niet maar wat zwemmen maar de juiste route zoeken

Een jaar later kijkt Antoon terug op een mooi traject. “Het is belangrijk om met elkaar te zorgen voor een leefbare wereld, en dan is het heel logisch om dichtbij te beginnen, op ons eigen kantoor. In mijn geval was het heel goed dat de MKB Energiecoach er was die samen met mij de juiste route wist te zoeken, je vooral niet laat zwemmen in al die regeltjes, subsidies en mogelijkheden. Dat is net wat ik nodig heb, anders doe ik het niet.”

Ook kosteloos energieadvies van de MKB Energiecoach? Neem dan contact op met Yoris MacKenzie.

Nieuws

09 04 2024
Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Nieuwsbrief: Dit voorjaar is Leeuwarden volop in beweging!

Op de planning: bijeenkomst Inkoop & Ondernemerschap, inspirerende kennissessie over Leeuwarden als hoofdstad van watertechnologie en tal van buitenevenementen die…
Lees meer →
08 12 2023
Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden biedt gratis Cyberscan aan voor bedrijven

Gemeente Leeuwarden helpt het Midden- en Klein Bedrijf weerbaar te worden tegen cybercriminaliteit. Het project ‘Cyberweerbaar MKB Noord-Nederland’ begeleidt ondernemers…
Lees meer →
31 10 2023
De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

De Omgevingswet komt eraan. Wat verandert er voor ondernemers?

Wilt u een nieuw bedrijfspand laten bouwen? Wilt u tijdelijk een container bij uw bedrijf plaatsen, of uw café in…
Lees meer →