Energieloket voor ondernemers

Toekomst-proof ondernemen is onlosmakelijk verbonden met de zorg voor ons klimaat! Want samen willen we een toekomst waarin het voor ondernemers én inwoners goed toeven is in gemeente Leeuwarden. Het verduurzamen van uw bedrijf - hoe groot of klein ook - is daarom belangrijk.

Duurzaam ondernemen is niet meer weg te denken. Bij iedere beslissing die je als ondernemer maakt is het nodig de impact daarvan op lange termijn te bekijken. Hoe doe je dat nou, verduurzamen? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

De eisen en regelgevingen voor bedrijven veranderen nu we voor steeds grotere uitdagingen staan. Maar ook de mogelijkheden voor financiering en subsidies. Daarover adviseren we u graag.

Maak kosteloos een afspraak met de MKB energiecoach

  • Bezoek op locatie
  • Advies over verduurzaming
  • Advies over financiering en subsidies

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Ondernemers krijgen steeds vaker te maken met wet- en regelgeving voor wat betreft energieverbruik. We hebben de meest actuele informatie over wet- en regelgeving voor u op een rijtje gezet. Wanneer u wilt investeren in energiebesparing zijn er ook financiële mogelijkheden. De nationale én regionale financiering en subsidies voor ondernemers leest u hieronder.

Wet- en regelgeving en stimulerend toezicht

Informatieplicht energiebesparing
Verbruikt uw bedrijf of instelling (Wet milieubeheer-inrichting) per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent)? Dan bent u op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

Klik hier voor meer informatie.


Energielabel C-plicht

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

Klik hier voor meer informatie.


Energie-audit EED

De EED Energie-audit is een systematische, vierjaarlijkse aanpak om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik en de besparingsmogelijkheden van een onderneming.

Klik hier voor meer informatie.

 

Financiering en subsidies

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)
Wilt u als mkb-ondernemer energie besparen en meer verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt u daarbij. Met deze subsidie kunt u een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het energieadvies geeft u inzicht in het verder verduurzamen van uw onderneming en/of wagenpark. Ook geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. De regeling opent op 1 oktober 2021 en loopt tot en met 30 september 2022.

Klik hier voor meer informatie

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen.

Klik hier voor meer informatie.

MIA en Vamil voor ondernemers
Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot 12%.

Klik hier voor meer informatie.

Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++)
Gaat u hernieuwbare energie produceren of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Op dit moment is de regeling gesloten, u kunt geen aanvraag indienen.

Klik hier voor meer informatie.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijk gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Klik hier voor meer informatie.

Invest-NL
Nederland moet duurzamer en innovatiever. Dat vraagt om toewijding, geduld en kapitaal. Maar dat vraagt vooral om ondernemers. Echte ondernemers met echt goede plannen voor het Nederland van de toekomst. Invest-NL is er om goede plannen te financieren.

Klik hier voor meer informatie.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
U bent ondernemer en koopt of financial-leaset een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto? Dan kunt u een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Bij operationele lease kan uw leasemaatschappij subsidie aanvragen om in aanmerking te komen voor de SEBA. Bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg) zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen.

Klik hier voor meer informatie.

Innovatiefonds
Innovatie en werkgelegenheid in onze gemeente stimuleren doen we graag. Daarvoor is er het Innovatiefonds. Met een subsidie, lening of garantstelling helpt het Innovatiefonds bedrijven en kennisinstellingen om kansrijke en innovatieve producten en diensten te ontwikkelen. Ook op het gebied van duurzaamheid!

Klik hier voor meer informatie.

contact
Heeft u vragen? Neem gerust contact op

Ondernemers

waarmee kunnen wij u helpen?
Toon alle contactpersonen
  • Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en algemene voorwaarden zijn van toepassing.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.