Ondernemers ervaren problemen door de ongekend hoge inflatie. Zo ervaren zij de impact van de prijsstijgingen van brandstoffen, grondstoffen, materialen, producten en energiekosten. De hoge energie- en grondstofprijzen maken duidelijk dat we als samenleving naar een meer duurzame manier van leven, consumeren en produceren moeten voor de lange termijn. De impact van de stijgende energieprijzen zorgt ervoor dat ondernemers nadenken over de mogelijkheid om versneld te gaan verduurzamen.
De vier maatregelen
Energieadvies en coaching voor bedrijven
Sinds 2022 zet de gemeente Leeuwarden actief een MKB-Energiecoach in voor ondersteuning van ondernemers. De energieadviseur MKB ondersteunt en ontzorgt ondernemers op het gebied van verduurzaming. Samen met de provincie en Ynbusiness wil de gemeente dit project uitbreiden. Het kleinere midden- en kleinbedrijf komt niet altijd in aanmerking voor de grotere rijksmaatregelen. Voor deze doelgroep wil de gemeente een regeling of verduurzamingsfonds ontwikkelen. De uitwerking hiervan volgt.
Ook wil de gemeente zich met de expertise van ondernemers richten op gedragsverandering van ondernemer en consument door de inzet van kennissessies en publiekscampagnes.
Innovatiefonds energie- en circulaire transitie
Door het verlenen van een subsidie, lening of garantstelling helpt het fonds bedrijven en kennisinstellingen om kansrijke innovatieve producten en diensten te ontwikkelen op het gebied van duurzame energieopwekking, netcongestieproblematiek en circulaire economie. Deze mogelijke innovatieve oplossingen kunnen ook leiden tot voordelen voor andere ondernemers en bewoners. Het innovatiefonds is een bestaande regeling met bewezen succes die opnieuw wordt ingezet door gemeente Leeuwarden.
Project ’toekomstbestendig ondernemen in verduurzaming en energie’
In het kader van het Sociaal Economisch Impulsplan (april 2021) is het project toekomstproof ondernemen (TPO) gestart. Dit project wil de gemeente voortzetten en uitbouwen. Hiermee wil de gemeente de kennis van het bedrijfsleven over de thema’s energie en verduurzaming vergroten en samenwerking tussen ondernemers stimuleren. Zo kan de gemeente het bedrijfsleven helpen meer financiële armslag te krijgen en toekomstproof te maken. De gemeente wil dat onder andere doen door samen met ondernemers en Ynbusiness een MKB Academy (werktitel) op te zetten en een community te bouwen.
Omscholingstrajecten naar sectoren in de energietransitie
Door de hoge prijzen van fossiele brandstoffen worden ondernemers gedwongen in te zetten op versnelde vergroening en verduurzaming. Dit vergt de nodige financiële investeringen maar daarnaast vooral ook de juiste vakmensen die deze maatregelen en producten kunnen adviseren, bouwen en installeren. Vakmensen waar momenteel een groot tekort aan is. We willen hierin een koppeling maken door mensen gericht om te scholen naar beroepen zoals energiecoaches, installateurs en monteurs van zonnepanelen en warmtepompen. De projecten die bij deze maatregelen horen vindt u onderaan deze pagina.