Connecties maken en grenzen verleggen

De juiste connecties hebben is misschien wel net zo belangrijk als een goed marketingplan. Onze accountmanagers helpen u graag om te ontdekken wat voor uw bedrijf waardevolle verbindingen kunnen zijn. Landelijk, regionaal of juist heel dichtbij: samenwerken met ondernemingen die net als u in de gemeente Leeuwarden gevestigd zijn. Het samenbrengen van kennis en krachten, dat is grenzen verleggen met de juiste energie!

Netwerken, dat hoort erbij als ondernemer. En binnen onze gemeente zijn er nogal wat netwerkclubs actief, van internationaal tot heel lokaal. Maar er zijn ook werkgroepen, actuele initiatieven, verenigingen en innovatieve ontwikkeltrajecten om bij aan te sluiten. Het lukt als ondernemer niet altijd om alle nieuwe ontwikkelingen te volgen. Dan is het handig dat onze accountmanagers precies weten wat er speelt. Zij helpen u graag met het vinden van het juiste netwerk of om verbindingen te leggen. Of u nu behoefte heeft aan specifieke kennis, advies over een nieuw businessmodel, goed personeel of investeerders: neem gerust contact op!

Vezelhennep Fryslân door de juiste connecties

Hoe connecties leiden tot een doorbraak in de circulaire bouw

Diverse Friese organisaties hebben met Circulair Friesland een doorbraak bereikt in de circulaire bouw in Fryslân. Op 7 juli 2021 werd de intentieverklaring voor een waardeketen vezelhennep Fryslân ondertekend door gemeente Leeuwarden, Bouwbedrijf Lont, Jorritsma Bouw, GreenInclusive, Caparis, Achterbosch Architecten, Rabobank en Vereniging Circulair Friesland.

Gemeente Leeuwarden, Lont en Jorritsma

De intentieverklaring werd ondertekend met de ambitie om tot een ketensamenwerking te komen in de gemeente Leeuwarden voor de toepassing van biobased producten, in dit geval vezelhennepisolatie. Doel is te komen tot meer verduurzaming en CO2-opslag in bouw en landbouw, nieuwe verdienmodellen voor boeren en nieuwe werkgelegenheid in de regio door lokale verwerking van de hennep. Het initiatief is gericht op een doorbraak in Leeuwarden en kan leiden tot regionale opschaling. Het is de ambitie van gemeente Leeuwarden om biobased bouwen te stimuleren in de regio. De bouwbedrijven Lont en Jorritsma steken ook hun nek uit: Lont uit Sint Annaparochie gaat de vezelhennepisolatie toepassen in een nieuwbouwproject in Leeuwarden en Jorritsma Bouw berekent of het biobased isolatiemateriaal kan worden toegepast in hun duurzame conceptwoning.

Circulair Friesland

Directeur van Circulair Friesland, Evert Jan van Nijen, is enorm blij met deze concrete stappen: ‘Als Circulair Friesland geloven we sterk in doorbraakprojecten, waarin een organisatie zijn nek durft uit te steken en laat zien dat een circulaire oplossing werkt. Lont en Jorritsma doen dit vanuit ambitie en overtuiging. Dat zorgt voor een sneeuwbaleffect waarop we de businesscase voor een Friese vezelhennepketen kunnen bouwen. Ook gemeente Leeuwarden wil nu echt doorpakken’.

Nieuwe arbeidsplaatsen voor Caparis en gemeente Leeuwarden

Hennep van Friese bodem is een goed isolatiemateriaal voor de toekomst van de bouwsector. Ook legt vezelhennep CO2 vast en als gewas zorgt vezelhennep voor een gezondere en vruchtbaardere bodem in Friesland. Het doel is om binnen drie à vier jaar ongeveer 1200 tot 1500 hectare vezelhennep in Friesland te verbouwen en tenminste 1.500 woningen jaarlijks hiermee te voorzien. Er moet daarvoor een productielocatie in Friesland gevestigd worden waar de hennep wordt verwerkt tot producten. Dit leidt onder andere naar nieuwe arbeidsplaatsen waar de partners in dit traject, Caparis en gemeente Leeuwarden baat bij hebben.

Greeninclusive, Rabobank en Achterbosch Architechten

Er zijn verschillende projecten waarvoor vezelhennep kan worden ingezet. Veel sociale huurwoningen in de gemeente Leeuwarden moeten namelijk de komende jaren beter geïsoleerd worden en ook voor het isoleren van de duizenden nieuwe woningen die in Leeuwarden en elders in Friesland de komende jaren gebouwd worden is hennep bruikbaar materiaal.

GreenInclusive is een bedrijf dat zich bezighoudt met de productie en de markt van de hennep. Rabobank tekende de intentieverklaring als grootste financier van de agrarische sector en is mede hierdoor bij de verklaring betrokken. Achterbosch Architecten kan nieuwe projecten ontwerpen waar de toepassing van de vezelhennep in terug zal komen. 

De Vereniging Circulair Friesland brengt de vraag van de markt in kaart en brengt alle betrokken partners bijeen om de waardketen vezelhennep Fryslân tot een succes te maken.

contact
Heeft u vragen? Neem gerust contact op

Ondernemers

waarmee kunnen wij u helpen?
Toon alle contactpersonen
  • Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en algemene voorwaarden zijn van toepassing.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.