In en rondom Leeuwarden bruist het dan ook van de Agrifood-gerelateerde activiteiten. Hier wordt meel verwerkt, brood gebakken, er worden wraps gefabriceerd en Autodrop gemaakt. Bedrijven, onderwijs en kennisinstellingen werken hier gepassioneerd samen. Wij stimuleren deze samenwerkingen en zorgen voor verbinding. We denken pro-actief mee, we zijn coöperatief, we ondersteunen. Van het vinden van de beste vestigingsplek en begeleiding bij uitbreiden tot aan het delen van ons netwerk en helpen zoeken naar financieringsmogelijkheden. Samen met u maken we ons klaar voor de nieuwe tijd waarin innovatie, kennis en duurzaamheid centraal staan.
Dairy Valley
Friesland is het kloppend zuivelhart van Nederland. De agrarische sector pioniert hier sinds mensenheugenis. De belangrijke spelers in de zuivelindustrie zijn allemaal van de partij en werken intensief samen. Alle faciliteiten zijn aanwezig: gekwalificeerde werknemers van MBO tot universitair, technologie en een geweldige infrastructuur. In de Dairy Valley werken we iedere dag aan de meest duurzame en renderende zuivelketen in de wereld. Kortom, het is dé plek voor kennis, onderzoek en ondernemerschap in de wereld van zuivel! Onderneemt u mee?
Dairy Campus
De Dairy Campus is niet alleen een kennis- en onderzoekcentrum, maar ook een ontmoetingsplek voor de wereldwijde agri business. Binnen de Dairy Campus werken bedrijven en Wageningen University Research samen rondom vraagstukken op het gebied van onder meer dierenwelzijn, diervoeders, melkkwaliteit en vraagstukken met betrekking tot duurzame en circulaire landbouw. Zo versterken bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen elkaar. Samen pakken ze actuele onderwerpen aan zoals bijvoorbeeld problematiek rond fosfaat, mestverwerking en het sluiten van kringlopen.
FACT
FACT, Food Application Centre for Technology, is een onderzoeks – en opleidingsfaciliteit, geïnitieerd door twee scholen: Van Hall Larenstein en Aeres. Hier vind je praktijkgericht onderwijs en onderzoek op het gebied van voeding (FACT) en water (WAC). FACT zorgt voor:
- Meer en beter opgeleide jonge professionals
- Bij- en herscholing gericht op voedingsmiddelentechnologie
- Faciliteren van onderzoek voor het food-bedrijfsleven en stimuleren van start-ups
Bakery Sweets Center
Bakery Sweets Center combineert de krachten van onderwijs, overheid en bedrijfsleven in de industriële en ambachtelijke bakkerij en zoetwarenindustrie. In dit groeiende netwerk komen vraagstukken aan bod op het gebied van opleidingen, onderzoek, innovatie en imago. De gemeente Leeuwarden heeft bij deze vereniging van bedrijven een belangrijke faciliterende rol.
Crossover sectoren
Ondernemers werken niet alleen nauw samen binnen de Agrifood sector, maar ook daarbuiten. Overal ontstaan kruisverbanden. Men zegt weleens: “Friesland is het land van melk en water.” Dat klopt. Op beide gebieden zijn we voorlopers en de sectoren versterken elkaar. Innovatie in de food- en watertechnologiesector gaan steeds vaker hand in hand. Klik hier om onze topsector Watertechnologie te ontdekken.
”Voor ons gaf de samenwerking met de gemeente de doorslag om hier te investeren. De gemeente denkt goed mee en zorgt voor de contacten met het onderwijs, met verpakkingsbedrijven en met andere foodbedrijven. Zo werken we samen aan een foodcluster en vormen we een sterke regionale keten.”
Willem Cranenbroek, ME-AT.
ME-AT richt zich op het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige vleesvervangers. Klik hier voor meer informatie.
“Gemeente Leeuwarden verbindt. Een mooi voorbeeld: Royal Koopmans. Dit familiebedrijf bestaat meer dan 150 jaar en innoveert volop. In samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen doen zij momenteel onderzoek naar tarwemelk, deels gefinancierd uit het innovatiefonds van de gemeente Leeuwarden. Is deze melk de nieuwe toekomst? Hier krijgen wij energie van. U ook?”
Gina Tromp, teamleider Economische Zaken
Op zoek naar een locatie om uw bedrijf te vestigen? Ontdek de Zwette en de Hemrik.